HAR JEG LOV TIL Å VÆRE SINT?

bearbeide smerte kontrollere sinne sinne Mar 09, 2022
SINNE - et farlig lavtrykk!

Noen kjenner undervisningen til Hjertefokus, der Marit Håland har fortalt om en livsforvandlende opplevelse. Det var da hun oppdaget at det var ikke Eilif, mannen hennes som gjorde henne sint, det var hun selv som valgte å bli sint på Eilif! Hun hadde et valg, og det var først da hun tok ansvar for hva hun valgte at hun hadde mulighet til å gjøre noe med det. Det forandret både familien og ekteskapet!

Så, er det lov til å være sint? Ja, det er naturlig og rett å kjenne på sinne. Det er viktig å respondere på urettferdighet, på ondskap, på overgrep og selv Jesus var sint! Det som ikke er bra er når det går ut over andre. «Blir dere sinte, så synd ikke, og la ikke solen gå ned over deres vrede.» - sier Paulus,  «Gi slipp på vreden, la harmen ligge! Bli ikke sint, det fører til det onde.» står det i Salmene. Orspråkene sier: «Den som er sen til vrede, har stor innsikt, den bråsinte viser hvor dum han er.» 

Det er enkelt å skylde på andre, å legge ansvaret over på «den som har gjort deg sint», eller å holde fast på vreden. Ansvarsfraskrivelse eller «projisering» løser ingen problemer med sinne. Holder jeg fast på retten til å være sint vil det

etterhvert gå ut over relasjonene mine og over den fysiske og psykiske helsen min. I verste fall kan utfallet være død.

Jeg sitter på ansvaret for mitt eget sinne, for både holdninger og handlinger, men jeg sitter også på løsningene. Hvordan ta det ut i passe porsjoner? Hvordan våge å kjenne på og bearbeide smerten eller uretten som ligger bak? Hvordan bruke energien til noe konstruktivt i stedet?  

Neste gang legger jeg ut en samtale med en god venn om hvile. Et utrolig viktig tema som kan ha mange vinklinger. 

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.