Hei, jeg heter GRO

Synes du bilder er enklere å forstå enn ord? Jeg har laget et eget språk med over 100 illustrerte ord og tema. "Hjertespråket" er unikt, enkelt og annereldes og funker på tvers av kulturer og språk. 

Du kjenner kanskje barnebøker jeg har illustrert, hobbybøkene mine, har vært på kunstutstillinger, sett meg male på scenen, i sand eller vært på malekurs? Jeg har 25 års erfaring som kunstner og illustratør, og en master i illustrasjon. Ønsket om å formidle, kombinert med tro har født frem Hjertespråk med tilhørende bøker, kurs og et firma. 

Gro Torvaldsen Rykkelid

HISTORIEN MIN

Jeg har aldri hatt et tradisjonelt A4 liv. Da ville jeg ha bodd i sør der jeg er født, og fortsatt som blomsterdekoratør. Mannen min ville nok ha jobbet som lærer, og vi ville helt sikkert ha hatt bra bil, båt, hytte og stort hus som så mange andre. 

Min far var fisker. En fornøyd fisker som aldri forstod at noen «gadd å gå på skole». Jeg opplevde lite press og stor frihet til å ta egne valg, og jeg elsket å skape! Min kristne tro tok meg til Hawaii og Fiji, og den ble enda mer levende. Jeg kom etterhvert inn på Statens Høgskole for Kunsthåndtverk og Design, og nygift flyttet vi til Bergen for å bli studenter.

En master i illustrasjon gir svært få jobbmuligheter, så arbeidet måtte skapes selv. Det handler mer om vilje enn talent og lite om et A4-liv. Et nyrenovert hus ble solgt og en liten datter ble med på flyttelasset nordover. Der ble vi forelsket i kysten og menneskene. Flere barnebøker ble illustrert, nye prosjekt, utstillinger og enda en datter! Da vi oppdaget en nedlagt internatskole enda lengre nord sa vi: hvorfor ikke ha det litt mer spennende? Atelieret ble med, vi leide skolen, og flyttet med familien som snart telte fem. Ungdom I Oppdrag sin Disippel Trenings Skole (samme skole jeg tok på Hawaii) var målet, og etter et par år var skolen blitt et UIO senter fullt med ungdom fra hele verden. Et eventyr, - en reise!  Ungdom kommer til «drivhuset», blir forandret i møte med Gud og betyr en forskjell der de drar ut.

Kunst teknikkene jeg har brukt har blitt til flere hobbybøker. Folk har kommet hit på kurs, og jeg har holdt kurs mange steder i verden. Jeg har laget utsmykninger og gjort mye rart. Økonomisk lønnsomt? Nei langt derifra, men troen på drømmer, på Gud har gitt meg så uendelig mye mer. Jeg ser tilbake, rik på opplevelser og på erfaringer. Sterkere og modigere.

Her har også Hjertespråket blitt til, litt tilfeldig. En hjerteformet skisse med et tema ble til flere. Folk takket meg og sa de var "sliten av ord", at bildene gav mening til "ting som ikke kunne forklares med ord". "Dette må ut" tenkte jeg! Jeg hadde jo et språk hele verden kan forstå, til og med uten ord! Det ble et AS med kurs og foredrag, bilder og bøker. En miks av motbakker og glede gjennom mange år, og etter hvert med noe støtte fra Innovasjon Norge.

Så dette er mitt lille bidrag til verden, så folk kan se hva de prater om og forstå hverandre bedre. Gå fra hode til hjerte, fra tanke til handling. Gi mot og styrke til å ta gode valg, gå mot strømmen, følge drømmene og oppleve frihet! Gjerne gjennom et fellesskap med Skaperen selv!

www.grorykkelid.no

10 ting du kanskje ikke visste...

  • Som blomsterdekoratør laget jeg en gang blomsterdekorasjoner til kongen av Tonga, og jeg er nordisk mester i moderne blomsterkunst! (sammen med 3 andre)
  • Etter 3 års studie tok jeg 6 md. fri og reiste fra ektemann for å jobbe frivillig på trykkeri i Sri Lanka og India. 
  • Etter 21 illustrerte barnebøker har jeg pådratt meg en "yrkesskade". Det er vanskelig for meg å jobbe med ett bilde av gangen! For å utnytte tiden best mulig jobber jeg ofte med mange motiv samtidig.
  • Uten penger på konto tok vi opp lån, tok barna ut fra skolen og reiste rundt jorda. Damer i Mexico lærte bokbinding og collage, på Fiji laget de papir, og det ble kunstundervisning på Hawaii.
  • Jeg ødelegger ofte malerier og bilder. Trangen til å utforske gjør at jeg maler over dem, river dem i stykker og setter dem sammen på helt nye måter. Noen ganger blir de bedre, andre ganger ender de i søppelkassa.
  • Jeg gav Engleverksted-boka mi til en begeistret Dronning Sonja, og måtte forklare en interessert Kong Harald hva slags lim jeg brukte i collagene mine.  
  • Jeg har et par tusen bøker på lager. (De 5 hobbybøkene mine er bokklubb-bøker og oversatt til flere språk. Men, markedet forandrer seg og salget stoppet opp.)
  • Jeg er ofte sett med maling og staffeli på scenen til kristne konferanser, foran flere tusen mennesker. Jeg prøver å få frem essensen av budskapet ved å male, eller ved å bruke "sandmaling" til å illustrere og animere underveis.
  • Jeg fikk forlaget med på at vi skulle engasjere tidligere prostituerte jenter på Filippinene til å lage en materialpekke til ei av hobby-bøkene mine. Jeg underviste og lærte dem opp, de fikk arbeid og forlaget var fornøyd med å kunne bety en forskjell!
 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.