TENK OM

misunnelse sammenlikning sjalusi svakheter Oct 12, 2018

 – da ville alt ha vært så mye bedre! 

«Tenk om, hvis om, hvis jeg bare hadde…» Kjenner du deg igjen? Det er vanskelig, ja nesten umulig å ha disse tankene i hodet samtidig som du smiler og er fornøyd.  Den som hele tiden gjentar dette for seg selv er mest sannsynlig en misfornøyd og gretten person det det lite trivelig å være sammen med! 

Tenk hvor mye enklere alt hadde vært uten alt jaget etter mer, etter noe bedre, noe som kanskje er helt urealistisk eller umulig!

Denne type tanker starter ofte med at du sammenlikner deg selv med andre. Dessverre vil du alltid finne noen som er flinkere enn deg, flottere, eller som har ting du veldig gjerne skulle ha hatt selv. Et flottere hus, en bedre bil, bedre kondis, større pupper, mindre mage…. Listen kan fortsette i det uendelige og ned i de minste detaljer.

Det som skjer er at dine svakheter måles opp mot andres styrker, mot alt det de er flinke til, mestrer eller får til. Det er klart du kommer dårlig ut! Resultatet blir deprimerende, og du er raskt inne i en sirkel der ingenting er bra nok. Du blir misunnelig på det andre har, og irriterer deg over at verden kan være så urettferdig. Dette hjelper deg ikke akkurat fremover i livet, for du vil jo aldri bli fornøyd! I stedet blir du motløs og ser bakover på alt du kunne ha hatt og gikk glipp av. Du slutter å utvikle deg, stagnerer og ser ikke mulighetene som ligger foran deg.

Er det er mulig å snu sammenlikning til noe positivt? Det er viktig å begynne med å godta at vi rett og slett er forskjellige. Livet blir aldri bedre om du kopierer andre. Når så andre lykkes eller har noe du ønsker deg, hjelper det deg ikke å misunne dem. Du kan i stedet glede deg sammen med dem, heie på dem. Videre kan du spør; «Hva kan jeg lære av dem på dette området?» Har de noe som kan inspirere meg, eller hjelpe meg fremover?

Jeg er kunstner, og ser at dette sitter langt inne hos meg og hos mange andre. Vi sitter i hver vår lille bås og sammenlikner hverandre med janteloven godt tredd ned over ørene som sier: «Du må for all del ikke må tro at du er noe, eller at tro at du er bedre enn de andre, eller at du kan stikke deg frem». Den gjør at vi holder hverandre nede!

Det er først når jeg våger å gjøre det motsatte at skapergleden og kreativiteten blomstrer. Når vi heier på hverandre, på de som lykkes og lære av hverandre. Når vi oppmuntre og ikke minst støtter de som har det tøft og ingenting går som forventet. 

Du har kommet langt når du ærlig kan glede deg over det andre gjør det bra, og oppriktig glede deg over det du har, uten å fokusere på alt du ikke har!

Det er jo idioti hvis du lar andres suksess trykker deg ned, eller at misunnelse får ødelegge for alt det flotte som bor i deg. I stedet kan du snakke deg opp, si til deg selv; «Jeg er bra nok, jeg er flott og verdifull, jeg er faktisk helt unik! Ingen andre er som meg, og det fantastiske er at jeg heller ikke skal prøve å bli som alle de andre! Jeg velger i stedet å være fornøyd med hele meg og alt jeg har.»

Hva blir resultatet? Jo, du du bryr deg ikke så mye om alt andre gjør, hva de har og hva de får til, og stresset og jaget etter mer blir mindre. Du ser i stedet muligheter. Du evner å gleder deg over alt det flotte du faktisk har, og alt du får til. Du blir mer og mer fornøyd, og har lyst og overskudd til å gjøre alt enda bedre.

Et Hjertebilde du kan tenke på neste gang du sammenlikner deg selv heter «Sjalusi». Det starter med en liten møll som legger egg på eplet. Siden utvikler den seg til en mark som så spiser sin vei gjennom eplet og ødelegger frukten. Sammenlikningen er egget, og ødeleggelsen kan bli stor. Det er ødeleggende.

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.