STØRRE FRIHET, - MER LIV

blog frihet mer liv mindre smerte selvbilde Nov 06, 2018
Smerte / Frihet

...og mindre smerte!

En glipp med en skarp kniv og et kutt i fingeren, intens smerte og blodet som pumper… En rusten spiker stikker spissen ut av ei planke på bakken, og du tråkker ned på den med full tyngde…

Det gjør utrolig vondt når det skjer, men det er fantastiske at sår kan gro, at de kan behandles og at smertene forsvinner. Uten behandling kan infeksjoner unngå at det gror, og hver gang noen kommer bort i det gamle såret gjør det vondt. 

Andre som ser at du skader deg kan hjelpe og synes synd på deg, men hvordan kan du behandle smerter som ikke er synlige? Jeg snakker ikke om hodepine eller sånt som kan leges med en smertestillende eller tre, men om ekte sår på innsiden, - som ingen ser? Jeg snakker om alt det de andre sier eller gjør, (eller som de ikke gjør) - som treffer hjertet og gjør vondt, som svir, som blør og verker…

Det er umulig å gå gjennom livet uten å bli såret, føle seg skuffet eller krenket. «Velkommen til verden», og smerten kan være like reell som spikeren du tråkket på. Den er bare ikke er synlige for andre. Det gjør det enklere å glatte over, bite tennene sammen og si: «Det går sikkert bra, jeg greier meg, det gjorde ikke så vondt!»

Du har kanskje også kjent på at det er viktig å beholde fasaden, og fremstå som sterk? Det er ydmykende å innrømme at det gjør vondt på innsiden, og tryggest å holde alt som smerter på lang avstand. Legge lokk over og prøve å glemme.

Sår som ikke blir behandlet vil fortsette å gjøre vondt. Alvorlige skader (både indre og ytre) kan trenge hjelp fra fagfolk. Det er bare så vanskelig å ta oppgjør med det, for ingen andre enn deg kjenner smerten. Du husker kanskje ikke helt hvordan såret kom? Hver gang du kommer bort i liknende situasjoner trigger de smerter du allerede har. Du kan bli sint, trist, overreagerer og kan ende opp med å såre andre… 

Vi lever i en verden med mye vondt, men hva er nøklene til større frihet, mer liv og mindre smerte? «Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod,» sier Jesus. 

Det er utfordrende tema og det finnes ulike nøkler. Det er viktig med mennesker som bryr seg. Har du også med en tro på en Gud som elsker kan meningen bli dypere.

Sorg og smerte vil bli mindre når de deles. Alle kan velge å tilgi, og en beskrivelse på dette er å «gi fra seg retten til hevn.» Det er ikke enkelt, men en viktig nøkkel til større frihet. Skammen vil miste taket når løgnene du tror på blir avslørt. Sår som renses og behandles vil leges, og alvorlige sår, både indre og ytre må noen ganger ha hjelp av fagfolk. Erfarer du dette vil du få mer liv! 

Sannheten om deg selv er at du er verdifull, du er unik, du er elsket! Det er bare det at omstendighetene forteller deg det motsatte, prøver å ødelegge sannheten og holde deg nede i en løgn.

Du trenger ikke lengre bære masker når sannheten siger inn, og når du tar deg selv på alvor vil selvbildet vokse på en sunn og god måte. Når du vet du er verdifull, kan du heve deg langt over de som mener det motsatte. Arr blir til viktige erfaringer og friheten blir større ettersom smertene forsvinner. 

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.