SORG - EN BIT SOM MANGLER!

d√łd glede gode minner meningsl√łshet savn smerte sorg tomrom Dec 11, 2021
Sorg - et puslespill som mangler en bit!

Sist helg besøkte jeg en kjær nabo på sykehuset. Vi møttes for bare to år siden, men vi hadde allerede rukket å bli godt kjent. Jeg satte stor pris denne flotte og fargerike dama. Dagen etterpå var hun død. Hun kommer ikke tilbake. Huset hennes er tomt og hun etterlater seg et stort tomrom, både her i bygda og i hjertet.

Jeg har også opplevd er å miste en far og to flotte svigerforeldre. Tomrommet er stort også etter dem, men det er på en måte lettere å akseptere det når de allerede hadde fått leve lange og gode liv. Alder og sykdom gjorde også at vi som stod nært kunne forberede oss på det som måtte komme.

Død kan være så utrolig meningsløst og brutalt, og jo nærmere relasjon jo større tomrom. 

Sorg er ikke noe en bare kan fortrenge, hoppe over eller pakke ned. Det må aksepteres selv om det kan gjøre usigelig vondt. Vi må godta virkeligheten og prøve å bearbeide tankene rundt det som har skjedd. Gjerne gjennom å dele med andre den smerten og det savnet du opplever. Klarer du å sette ord på det?

Jeg fikk en gang en god beskrivelse av hvordan håndtere sorg: Tenk på livet som et hus med mange rom. Når et av rommene blir fylt med sorg er det mulig å gå inn i rommet for å sørge der. Det er også mulig å gå ut av dette rommet, og inn i rom der det er glede - og gjerne også latter. Du trenger ikke å ta med deg sorgen inn i alle rommene. Du kan la den være igjen i ett av dem, og gå inn og ut av det etter behov.

Det er også mulig å bruke puslespill-bildet og tenke på det sorte området som en liten flekk med jord. Biten er borte og kommer aldri igjen, men du velger selv hva du ønsker å dyrke der. Er du ikke er bevisst vil ugresset få gode vekstvilkår. Du dyrker bitterhet over det som skjedde og  urettferdigheten. Sorgen over det som ikke ble slik som du hadde tenkt. Savnet av det du mistet. 

Om du vil kan i stedet for ugress dyrke blomster der, de fargerike gledene og de gode minnene.

«Delt glede er dobbel glede, delt sorg er halv sorg!» (Christoph August Tiedge)

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.