MINDRE PROBLEMER og STØRRE MULIGHETER

løsninger muligheter problemfokus Oct 12, 2018

 Hvordan vil dagen din se ut om problemene krymper i stedet for å vokse seg større? 

Kan det stemme at dagene ville være enklere om problemer og bekymringer ikke hadde tatt så stor plass? Tenk om du i stedet kunne se muligheter og oppdager løsninger du aldri har tenkt før…

Denne enkle illustrasjonen kan hjelpe deg å forstå hvordan vi tenker, og avsløre noe av hvordan hjernen fungerer. Bildet sier noe om både problemet og løsningen, og redskapet er veldig enkelt. Bruker du forstørrelsesglasset rett vil du oppleve at det virker! Problemene forsvinner ikke helt, men de krymper. Noen blir til og med så små at de forsvinner, eller så uviktige at du glemmer dem.

Hvorfor får det som går galt så stor oppmerksomhet? 

Jeg tror det bor en liten problem-detektor i hjernen til hver enkelt av oss, en som som hele tiden scanner og observere alle feil. Den har kamera med zoom linse som tar bilder av alt du ikke lykkes med. Bildene blir arkivert, og hver gang du gjør liknende feil dukker bildene opp igjen i forstørret utgave. 

Du har helt sikkert møtt mennesker som går rundt med «problemdetektoren» på full styrke. De er kritiske til alt og slitsomme å være sammen med. Negativiteten kan drepe alt av initiativ, og når jeg ikke er bevisst, kan dessverre dette være meg. Hvem vil vel være kjent for å være gledesdreper?

Edderkopper er stort sett ikke farlige, men ser ut som skremmende monster når de forstørres opp. Er du i tillegg redd for edderkopper vil bare synet av den kunne gjøre deg handlingslammet, ja paralysert. Alle har sitt eget forstørrelsesglass, og hver gang et problem dukker det opp dreies fokuset mot det. Problemet tar mer og mer plass, og snart fortrenger de gode opplevelsene og overskygger alt du mestret og fikk til. Du blir overveldet, slutter å bevege deg fremover og ser til ingen løsninger. Problemene vokser og kan blir så store at du til slutt gir opp.

Så hva er løsningen? 

Jo, neste gang du tenker en kritisk tanke, eller ser et problem, så ta du tak i tanken, men legger fra deg forstørrelsesglasset! Se på problemet i naturlig størrelse og løs det om mulig. Hvis ikke så lar du det være og går videre. Så skal du ta opp forstørrelsesglasset igjen, og i stedet  bruke det på alt som gikk bra, på det du lykkes med og på løsningene. Tren deg, og gi ikke problem-detektoren spillerom, men motarbeid den for alt det er verd! 

Dette vil garantert gi deg en enklere hverdag. Den blir lettere når du ikke lengre bærer på alle problemene dine. Trening gjør deg  mindre kritisk og i stedet for å være en gledesdreper skaper trivsel! Du sprer glede og andre synes du er trivelig å være samme med!

Hvorfor illustrere dette?

Hodet mitt fungerer best med bilder, de hjelper meg å huske, de hjelper meg å forstå og se ting fra nye sider, og forskning bekrefter det samme. Når den visuelle og verbale delen av hjernen må kommunisere med hverandre skapes det forståelse, og bilder lagres på andre steder i hjernen enn ord!

Jeg håper du vil ta dette lille redskapet med deg inn i sommeren og bruker et i livet ditt i forhold til deg selv og dine nærmeste. Ta tak i tankene så fort de zoomer inn på et problem, og refokuser! Lykke til!

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.