HVORDAN FORVALTER DU TIDEN DIN?

forvaltning prioriteringer tidsbruk Nov 11, 2021

Tidsforvaltere

Egentlig kan jeg sette meg godt tilbake i sofaen og nyte livet, men kanskje er jeg mer rastløs nå enn før. Det er så mye jeg vil rekke, så mange ideer og prosjekter jeg ønsker å se realisert, ting jeg vil oppleve. Fremdeles er helsen god, jeg er klar i toppen, men ingenting av dette er en selvfølge, verken for meg eller de jeg har rundt meg. En kreftdiagnose, en elg i frontruta, en besøkende med en kniv…? Livet er skjørt og virkeligheten kan være brutal.

For: hva fyller jeg dagene og timene mine med, og hvordan forvalter jeg tiden jeg har? For det er bare denne tiden JEG har til rådighet, og jeg bestemmer hvordan JEG vil bruke den. 

Alle har fått like mye tid til rådighet pr dag og jeg (som du) må disponere, prioritere og velge ha den brukes til. Har vi det egentlig travelt? - eller bruker vi bare tiden feil? Forskning viser at vi i gjennomsnitt bruker 3 timer pr dag på sosiale medier, og kanskje enda mer om en plusser på tid foran TV’en. Det blir ca 25 fulle arbeidsuker i året, og mange år i løpet av et helt liv! 

Kanskje er dette en liten «tidsbuffer» her du kan låne litt tid fra til andre spennende ting.tid Vet du at du kan lese gjennom hele bibelen på et år hvis du bruker 12 min pr dag? Eller 160 dager hvis du bruker 30 min!

Historie til ettertanke:

En professor sto foran studentene sine med et knippe ting foran seg på pulten. Da timen begynte, tok han, uten å si et ord, frem en tom glasskrukke og begynte å fylle den med golfballer. Da det ikke var plass til flere golfballer, spurte han klassen: “Er krukken full nå?” “Ja”, svarte studentene. Alle var enige om at den var full.

Så tok professoren frem en pose med småstein og begynte å helle dem ned i krukken. Han ristet krukken lett, slik at småsteinene fordelte seg imellom golfballene. Da krukken var fylt til randen, spurte han igjen studentene: “Nå er vel krukken full?” “Ja”, svarte studentene i kor.

Da professoren så tok frem en pose med sand, begynte studentene å le, for professoren kunne jo saktens helle en masse sand ned mellom sprekkene som fremdeles var igjen mellom steinene. På nytt spurte han om krukken var full. Igjen svarte klassen enstemmig ja.

Med et smil om munnen tok derfor professoren opp to kopper kaffe han hadde gjemt bak pulten og helte dem begge ned i krukken. Til stor begeistring og latter så studentene at hulrommet som var mellom sandkornene, nå ble effektivt fylt opp.

“Nå”, sa professoren da latteren endelig stilnet, “vil jeg at dere forestiller dere at denne krukken representerer livet deres. Golfballene er de viktige ting i livet – familien, kjæresten eller ektefellen, barna, helsen, de beste vennene, og det du virkelig måtte brenne for – de ting som, selv om alle andre ting gikk tapt, og bare disse tingene var tilbake, likevel ville gjøre livet deres fullkomment. Småsteinene er de andre tingene som betyr noe – sånn som jobb, hus, bil og så videre. Sanden, på sin side, er alle de andre småtingene.”

Professoren fortsatte: “Husk at dersom dere først fyller krukken med sand, er det ikke plass til hverken småsteinene eller golfballene. Det samme gjelder i livet. Hvis dere bruker all energien og tiden deres på de små, ubetydelige tingene, får dere aldri plass til det som innerst inne er viktigst for dere.

Bli klar over hva det er som er avgjørende for lykken deres. Ta vare på helsa. Inviter kjæresten deres på middag. Dyrk energigivende hobbyer. Lek med barna og familien din. Gjør noe bra for samfunnet.

Det vil alltid være tid til å gjøre huset rent, klippe gresset og krangle med naboen. Ta dere av golfballene først – de ting som virkelig betyr noe. Få styr på det dere vil prioritere – resten er jo bare sand!”

En av studentene rakte hånden i været og spurte hva kaffen representerte. Professoren smilte lurt: “Jeg er glad for at du spør. Det er for å vise at uansett hvor fullstappet livet ditt virker å være, så er det alltid plass til et par kopper kaffe sammen med en venn.”

Vi har alle 24 timer i døgnet. Det er det lite vi kan gjøre noe med.  Vi kan derimot gjøre noe med prioriteringene våre. 

Tiden strekker til for den som bruker den.  - Leonardo da Vinci

 

 

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.