HVEM KAN GI OSS LYKKE?

begeistring engasjement fyrverkeri glede Dec 31, 2020
 
Et nytt år er snart i gang, og vil bli ønsket velkommen av fyrverkeri.
 
Både far og svigerfar hadde små-pyromanske trekk og stor begeistring for alt som kunne eksplodere og eller brenne. Med små budsjett og lite tilgang til fyrverkeri ble de også veldig kreative.
 
Min far var fisker med lite lager av utgåtte nødbluss og nødraketter, samt gammelt svartkrutt. En gang brant tauet til flaggstanga av da han heiste opp et nødbluss som tok fyr i jakka hans da det falt ned.
 
Senere ble kjent med svigerfar som var kjemiker med god tilgang til kjemikalier. Han kunne mange oppskrifter på eksplosiver og hadde 3 sønner med samme begeistringen. En rimelig kreativ gjeng som stadig utforsket nye bruksområder.
 
Svigermor delte ikke gleden over denne kreativiteten, og heller ikke min mor, men jeg tror begge klarte å se gutteaktige gleden som våknet i øynene til mennene sine på nyttårsaften.
 
Når venner etterhvert brukte mye penger på fyrverkeri fikk jeg dårlig samvittighet og synes det var sløsing. Tankene gikk til de som ikke hadde penger på mat, men en nyttårsfeiring i India endret på dette. Selv de aller fattigste brukte penger på fyrverkeri og det smalt overalt. De gledet seg stort og jeg konkluderte med at fyrverkeri ikke bare var et velstandsfenomen.
 
Noen år senere var jeg i et større bursdagsselskap, med flere velstående jubilanter. En gave var et spektakulært fyrverkeri. De tauet inn en flåte i havna foran selskapslokalet og fyrte av. Jeg tok meg selv i å ikke ha dårlig samvittighet og kunne i stedet glede meg over fantastiske farger og drønn, og kraften i kruttet som sendte dem opp. Pur glede.
 
Egentlig handler dette ikke om å kunne glede seg over fyrverkeri, krutt og fine farger nyttårsaften, men mer om å oppdage gledene og fargene alle de andre dagene i året. Oppdage hva du gjør når du opplever begeistring, farger og bobler på innsiden, og gjerne gjøre mer av det. Oppdage hva som gir andre glede og legge til rette for at de skal oppleve mer av nettopp dette.
 
Begeistring, glede, lykke og engasjement er nært beslektede ord. En salme i bibelen beskriver en begeistring jeg ønsker mer av i mitt liv: Mange sier: Hvem kan gi oss lykke? La lyset fra ditt ansikt skinne over oss, Herre! Du gir meg større glede i hjertet enn andre får av korn og vin i overflod.
 
Et godt og velsigna nyttår fra Gro og Hjertespråk!
(Tittel på bilde: "Begeistring", Salme 4,7 - 8)

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.