FREMDRIFT OG VIND I SEILENE

fremdrift medgang vind i seilene Feb 10, 2022
Fremdrift

 

Som nygift hadde jeg og mannen min sommerjobb med å ro!  KRIK hadde prosjektet «Ro for ordet!» og leide en «5 kjeiping», en flott gammel robåt med 5 par årer. Det var plass til 11 mann om bord, en på hver åre og en ved roret. Hver uke skulle vi ta i mot nye grupper, og turen gikk fra Kragerø til Lindesnes og tilbake til Kristiansand. 

En fantastisk flott opplevelse, men vi hadde utfordringer. Kun et par av ukene hadde vi fullt mannskap, og vi hadde motvind hver dag. Til tider var det slitsomt. Tenk om vi hadde hatt full besetning og medvind, eller om vi hadde hatt seil? 

Jeg kjenner den samme følelsen igjen fra jobb- og tjeneste sammenhenger. Motvind gjør at en blir motløs og sliten. Det er tungt å ro alene, så tenk om det hadde vært flere? Hvor er alle de andre som skulle ha vært med? Hva med litt fremdrift og medvind?

Nylig var jeg på Jektefartsmuseet og så de enorme båtene. Gjennom mange hundre år trafikkerte de nordlandskysten med varer, kun ved hjelp av seil. Jeg ble minnet på en annen følelse de sikkert var vel kjent med. Frustrasjonen over å vente på vind. Så klar til å dra, til å komme i gang, få levert varene, men ingen vind til å gi fremdrift.

Vinden kan føre deg fremover uten at du bruker en kalori, eller en eneste liter drivstoff. Men: den kan verken kontrolleres, planlegges eller bestilles. Skal du utnytte vinden er jobben din å være klar til å heise seilene, styre skuta og nyte seilasen.

Fremdrift og medgang forutsetter at du løsner fortøyningen og legger fra land. At du styrer skuta, at du følger med på vinden. At du kan legge inn årene og la vinden blåse deg fremover. 

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.