FORSTÅ DINE NÆRMESTE

blogg hjertespråk Oct 12, 2018

- Og kommuniser så de forstår deg!

Jeg tror alle egentlig drømmer om forstå hverandre bedre. Forklaringer og ord blir ikke så viktige - eller nødvendig - når du ser hvordan ting henger sammen. Kommentarene dine blir tydelige, mer treffende og samtalene går dypere. Relasjonene blir også bedre når det er slutt på misforståelser og ikke prater forbi hverandre. Kollegaen din lytter til det du har å si! Tenåringsdattera di stopper når du prater til henne for det du sier «når inn». Du forstår utfordringene hun sliter med og kan gi enkle løsninger på hvordan det kan bli bedre. Tenk hvor mye enklere alt hadde vært om du forstod elevene dine, mannen din, svigermor…. 

Forståelse er en nøkkel i alle relasjoner. Det er det som gjør deg interessant og spennende for andre, for ingen av oss ønsker å fremstå som dumme eller uinteressante. Forståelse dukker ikke opp over natten, men handler om innsikt og kunnskap, og må læres over tid. En ung yrkesfisker sa etter et kurs om hjertehagen: «Når jeg ser hva jeg prater om er det alltid enklere å forstå». For noen er bilder et viktig for å forstå i en verden med store mengder ord. Mange av oss er visuelle. Fagfolk mener mer enn en tredjedel, og opp til halvparten av befolkningen forstår bilder bedre enn ord! De hjelper hjernen i tankeprosessene og gir en dypere mening til ordene.  

Hvordan reagerer du når du ikke forstår andre? Blir du irritert slik som meg? Jeg må konsentrere meg for å lytte og skjerpe meg for ikke å svare ufint tilbake. For eksempel når andre spør hva jeg jobber med, og jeg svarer at jeg er kunstner og illustratør. Mange avslører illusjonen de har av at det «bare er å vente på at inspirasjonen skal ta over», så skjer alt av seg selv og pengene strømmer inn… 

Her har bildene fra Hjertehagen gitt meg forståelse, ja styrke og mening til å fortsette når inspirasjonen stopper opp, kontoen er tom og oppdragene uteblir. Jeg må ha handlekraft og vilje til å gå for det jeg virkelig vil, være en plogspiss, og «pløye nytt land». Jeg må ha styrke og dype røttene som et tre, så jeg kan stå fast når stormene og utfordringene kommer. Jeg må sette grenser og beskytte hjertet mitt så ikke andre tråkker over og jeg går såret videre. Jeg må bevisst dyrke gledene, blomstene og det positive, så ikke alle skuffelsene og ugresset tar over. Jeg må leve fra innsiden og ut, ikke etter hva andre mener….

 

Ord kan også ha ulikt innhold etter hvem som bruker det. Hva skjer når de du kommuniserer med ikke har samme språk, eller er uten språk? Her er bilder en stor styrke fordi de gir forståelse selv uten ord. De hjelper deg å huske det du forstod fordi bildene lagres på andre steder i hjernen enn ord. 

Hodet mitt fungerer best når bilder kombineres med ord. Forskning bekrefter det samme, at når den visuelle og verbale delen av hjernen kommunisere med hverandre skapes det forståelse. Hjertespråket er mitt enkle lille bidrag til både de visuelle og de verbale blant oss, og det er en gave til alle som ønsker å forstå bedre :-)

HOLD MEG OPPDATERT

Hvis du setter deg opp på maillisten får du informasjon fra oss med jevne mellomrom.

Ingen informasjon eller adresser vil bli gitt videre.