Ønsker du mot til å velge annerledes?

Konsekvensene av valg!

Ønsker du mer mot til å ta valg, til å velge annerledes, uavhengig av hva andre måtte mene?

«Å ikke velge er også et valg!»

Endelig klarnet det opp, regnet stoppet og jeg kunne ta hagen i nærmere øyensyn etter 5 ukers fravær. Den virket overgrodd, gresset stod høyt og mange av staudene var avblomstret. Det hadde vært 5 uker med vekst, men ingen som kunne være til stede og som kunne ta valg og utføre arbeidet.

Jeg fant frem arbeidshanskene, redskapene og satte i gang. Konsekvensene av valgene jeg tok i vår ble ekstra tydelige. Etter litt luking kom de enda bedre til syne. Jeg fikk bekreftet at noen hadde vært gode. Noen stauder trivdes og var perfekt plassert i forhold til hverandre. Andre var helt feil i forhold til høyde, lys og andre planter. Nye valg måtte planlegges og noen av valgene jeg hadde tatt måtte vedlikeholdes.

Ei stor bjørk som står midt i hagen var blitt for stor og skygget for alt som vokste der. Skulle den beskjæres måtte jeg ha mer kunnskap. Noen av svarene fant jeg på nett, men ikke alle. Jeg delte tankene med resten av familien, og de støttet meg i valget. 2/3 av høyden skulle bort, men jeg var usikker på hvordan treet ville takle forandringen. Etter mye arbeid ble jeg vitne til konsekvensene av valget. Lyset kom inn i hagen og jeg fikk utsikten tilbake også.

Ønsker du mer mot til å velge? Mot til å velge annerledes? Til å ta egne valg uavhengig av hva andre måtte mene?

Livet består valg. Mange små og noen store. Valgene jeg tok i vår har allerede fått konsekvenser for livet mitt her og nå, og noen av dem kanskje for resten av livet! Store valg krever både mot og vilje. Selv med allverdens innsikt og støtte kan det være vanskelig å velge. Det er ikke alltid tydelig hva som er rett og galt og jeg vet ikke alltid konsekvensene av valgene, hva som blir best.

Å ikke velge, er også et valg! Forholder jeg meg likegyldig, går jeg bort fra ansvaret mitt om å være sjef i eget liv. Jeg stopper opp og lar tilfeldighetene styre. Gjelder dette hagen min, vil ugresset ta over, trærne skygge for blomstene, og plantene skygge for hverandre.

Valg jeg ønsker å stå ved må vedlikeholdes! Treet vil gro, og det må beskjæres igjen og igjen. Jeg kan også justere valgene, eller ta valg i nye retninger.

Det fantastiske med livet mitt (og samfunnet jeg lever i) er at jeg har lov til å bestemme! Jeg kan la mine egne kreative gener få bestemme og noen ganger velge å gå for helt nye løsninger. Prøve nye ting. Være både gartner og sjef i min egen indre hjertehage. Våge, feile, lære – og glede meg over resultatene!

Legg igjen en kommentar