Forstå deg selv og dine nærmeste…

– og kommuniser så de forstår deg!

(Alt blir enklere når du ser hva du prater om!)

Jeg tror alle egentlig drømmer om forstå hverandre bedre. Forklaringer og ord blir ikke så viktige – eller nødvendig – når du ser hvordan ting henger sammen. Kommentarene dine blir tydelige og mer treffende, samtalene går dypere og relasjonene blir bedre. Det er slutt på misforståelser der dere prater ikke forbi hverandre. Kollegaen din lytter til det du har å si! Tenåringsdattera di stopper når du prater til henne for det du sier «når inn». Du forstår utfordringene hun sliter med og kan gi henne enkle løsninger på hvordan det kan bli bedre. Tenk hvor mye enklere alt hadde vært om du forstod elevene dine, mannen din, svigermor….

Forståelse er en viktig nøkkel i alle relasjoner. Det er det som gjør deg interessant og spennende for andre, for ingen av oss ønsker å fremstå som dumme eller uinteressante. Forståelse dukker ikke opp over natten, men handler om innsikt og kunnskap, og må læres over tid. En ung yrkesfisker sa etter et kurs om hjertehagen: «Når jeg ser hva jeg prater om er det alltid enklere å forstå». For noen er bilder et viktig for å forstå i en verden med store mengder ord. Mange av oss er visuelle: fagfolk mener mer enn en tredjedel, og opp til halvparten av befolkningen forstår bilder bedre enn ord! De hjelper hjernen i tankeprosessene og gir en dypere mening til ordene.

Hvordan reagerer du når du ikke forstår andre? Jeg kan irriterer meg. Jeg gidder ikke lytte og må skjerpe meg for å unngå å være ufin og svare tilbake. Et eksempel er når noe spør meg hva jeg driver med, og jeg svarer at jeg er selvstendig næringsdrivende kunstner og illustratør. Mange avslører at de har en illusjon av at dette er verdens koseligste yrke, at det «bare er å sitte å vente på at inspirasjonen skal ta over», så skjer alt av seg selv og pengene strømmer inn…

Her har bildene fra Hjertehagen gitt forståelse, ja også styrke og mening til å fortsette når inspirasjonen stopper opp, kontoen er tom og oppdragene uteblir. Jeg må ha handlekraft og vilje til å gå for det jeg virkelig vil, være en plogspiss, og «pløye nytt land». Jeg må ha styrke og dype røttene som et tre så jeg kan stå fast, når stormene og utfordringene kommer. Jeg må sette grenser og beskytte hjertet mitt så ikke andre tråkker inn i livet mitt og jeg går såret videre. Jeg må bevisst dyrke gledene, blomstene og det positive, så ikke alle skuffelsene og ugresset tar over. Jeg må leve fra innsiden og ut, ikke etter hva andre mener….

Ord kan også ha ulikt innhold etter hvem som bruker det. Hva skjer når de du kommuniserer med ikke har samme språk, eller er uten språk? Også her er bilder en stor styrke fordi de gir forståelse selv uten ord. De hjelper deg å huske det du forstod fordi de lagres på andre steder i hjernen enn ord.

Hodet mitt fungerer best når bilder kombineres med ord.  Forskning bekrefter det samme, at når den visuelle og verbale delen av hjernen kommunisere med hverandre skapes det forståelse. Hjertespråket er mitt enkle lille bidrag til både de visuelle og de verbale blant oss, og det er en gave til alle som ønsker å forstå bedre 🙂

10 nøkler til hvordan

 

Legg igjen en kommentar