Del historien din frimodig!

-den er din og den er verdifull!

Sist år ble det utarbeidet et konsept i Mental Helse som heter «Kjøkkenpraten». I heftet som beskriver dette blir det referert til «Hjertehagen» boka og bildene som et mulig utgangspunkt for samtaler. Metaforene i boka kan gi god hjelp til å sette ord ting som kan være utfordrende, og bildene kan forstås på tvers av språkbarrierer.

Et vitnesbyrd er en personlig opplevelse, fortalt gjennom en person. Opplevelsen er individuell og det samme er erfaringen personen sitter igjen med. Et vitnesbyrd er sjeldent utgangspunkt for diskusjon. Det står sterkt, selv i en rettsak. Historiene mine er verdifulle skatter, personlige opplevelse som ingen kan ta fra meg.

Utfordrende erfaringer kan være smertefulle å sette ord på. De kan vekke til live opplevelser jeg helst vil glemme og absolutt ville ha vært foruten. Det kan sammenliknes med å åpne en dør inn til et rom fullt vonde minner og søppel. Noen historier trenger trygge omgivelser for å kunne deles og må kanskje bearbeides over lang tid før nye positive opplevelser kan flytte inn.

Jeg har mine egne historier, vitnesbyrd og erfaringer. De er verken verken store eller dramatiske, men de har vært med på å forme livet mitt, de er unike og de er mine! Når jeg våger å dele dem åpner jeg opp dører. Jeg inviterer mennesker inn i deler av livet mitt, våger å være sårbar, for så å formidle videre noe av det som bor der.

Det samme skjer når jeg lytter til andre som deler sine historier. Jeg bruker av min tid for å lytte til det andre har å si. Jeg følger med inn gjennom dørene de åpner, og ser virkeligheten fra deres side.

Begge deler gir verdi. Jeg føler meg verdsatt når andre deler og inviterer meg inn i deres liv. De føler seg verdsatt når jeg gjør det samme. Det gir meg verdi når noen lytter til det jeg har å dele, og når jeg lytter gir jeg andre verdi.

I heftet som beskriver «kjøkkenpraten» blir det  påpekt at vanlige samtaler oppleves som likeverdige og i noen tilfeller mer helsefremmende enn for eksempel samtaler med psykiateren.

Å være en aktiv lytter er en kunst og viktige nøkler inn i alt av coaching. Min egen agenda skal legges død, og jeg skal verken gi råd eller starte diskusjoner. Jeg skal kun være tilstede for den som deler, lytte aktivt og i noen tilfeller stille enkle, åpne spørsmål. Det er fasinerende når noen gjennom coaching plutselig oppdager løsningen på et problem, helt av seg selv! Når de hører seg selv sette ord på det, får de et eierskap til løsningen. Det er ikke andre sine velmenende ord, men egne prosesser og egne ord.

Det nye heftet kalt «Del historien din» passer ypperlig inn i dette. Metaforene gir dybde, hjelp og retning. De har enkle, åpne spørsmål og bilder som øyet kan hvile på. Det åpner for refleksjoner og er et fantastisk redskap til verdifulle samtaler.

Legg igjen en kommentar